Zo doen vertrokken Eredivisie-spelers het in het buitenland

Van Kudus tot Kökcü: zo presteren vertrokken Eredivisie-spelers in het buitenland

25 maart 2024 om 11:00
Laatste update: 25 maart 2024 om 12:08

In de Eredivisie kunnen kleine jongens heel snel groot worden, weten buitenlandse clubs. Ook dit seizoen werd weer de ene na de andere (top)speler weggeplukt vanuit de Premier League, La Liga en Serie A. Hoe vergaat het de vertrokken eredivisionisten in het buitenland? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Dusan Tadic - van Ajax naar Fenerbahçe (transfervrij)
Na vijf zeer succesvolle jaren trok Tadic de Ajax-deur afgelopen zomer achter zich dicht. Een verschil van inzicht over de koers van de club bleek onoverkomelijk, waardoor de ex-aanvoerder zijn biezen pakte en naar Fenerbahçe vertrok. In Istanbul gaat de 35-jarige Serviër rustig verder met waar hij bij Ajax gebleven was: zijn ploeg op sleeptouw nemen. Tadic - goed voor dertien doelpunten en evenveel assists - is met Fenerbahçe in een felle titelrace verwikkeld.

Mohammed Kudus - van Ajax naar West Ham United (43 miljoen euro)
De wereld ligt aan zijn voeten, nadat hij in de laatste dagen van de zomerse transferperiode Ajax achterliet voor West Ham. Kudus is in no-time uitgegroeid tot een buitengewoon populair figuur in Oost-Londen. Hij presteert zo goed, dat de Ghanees alweer in verband gebracht wordt met een volgende stap. In 34 wedstrijden tekende Kudus voor elf goals en vier assists. Daarmee is hij voornamelijk vanaf de rechtervleugel voor onschatbare waarde voor de ploeg van David Moyes.

Calvin Bassey - van Ajax naar Fulham (22,5 miljoen euro)
Waar ze in Amsterdam na één jaar genoeg hadden gezien, begint Bassey in Engeland zijn draai te vinden. De Nigeriaans international kende ook bij zijn nieuwe club een stroeve start, maar is nu uitgegroeid tot vaste waarde. De Premier League lijkt hem een stuk beter te passen. Bassey verdreef Tim Ream gedurende het seizoen uit de basis en speelt nu elke wedstrijd voor The Cottagers als linker centrale verdediger.

Orkun Kökcü - van Feyenoord naar Benfica (30 miljoen euro)
Na het kampioensjaar met Feyenoord koos Kökcü bewust voor een tussenstap. Door Benfica werd hij binnengehaald als de grote ster én de duurste speler in de hele clubhistorie. De middenvelder heeft het echter nog moeilijk in een nieuwe omgeving, zo gaf hij ook zelf aan in het veelbesproken interview met De Telegraaf. Die uitspraken werken tot nu toe averechts. Roger Schmidt zette Kökcü uit de selectie en het is nog maar afwachten of de boel gelijmd kan worden.

Javairô Dilrosun - van Feyenoord naar Club América CF (4,6 miljoen euro)
Dilrosun vertrok begin februari naar de Mexicaanse hoofdstad, waar hij is gaan voetballen voor recordkampioen Club América. Tot dusver kwam de oud-speler van Manchester City, Hertha BSC, Girondins Bordeaux en Feyenoord tot zes officiële duels in het gele shirt. Een vaste basisplaats wist de enkelvoudig Oranje-international nog niet te veroveren. Wel was hij al eenmaal trefzeker in het befaamde Estadio Azteca.

Ibrahim Sangaré - van PSV naar Nottingham Forest (35 miljoen euro)
Op Deadline Day maakte Sangaré toch een zomertransfer naar Engeland. Als controlerende middenvelder is de Ivoriaan op zijn plek bij Nottingham Forest, dat alle zeilen moet bijzetten om zich te handhaven. Na de puntenstraf van de Premier League - vanwege financiële overtredingen - staan The Tricky Trees onder de degradatiestreep, met één punt minder dan nummer zeventien Luton Town.

Milos Kerkez - van AZ naar Bournemouth (18 miljoen euro)
Kerkez zal geen spijt hebben van zijn keuze voor de huidige nummer dertien van de Premier League. Een blessure gooide dit seizoen wat roet in het eten, maar verder krijgt de twintigjarige Hongaar veel kansen van Bournemouth-manager Andoni Iraola. In 21 van de 28 Premier League-wedstrijden maakte Kerkez minuten. Veel spelers die de Eredivisie verruilden voor Engeland, moesten het met minder doen.

Tijjani Reijnders - van AZ naar AC Milan (19 miljoen euro)
Reijnders verrast vriend en vijand in Italië. Van tevoren werden er vraagtekens gezet bij zijn megastap van AZ naar AC Milan, maar de Oranje-international laat wekelijks zien dat hij het aankan. Reijnders is niet meer meer weg te denken uit de basiself van de Rossoneri. Reijnders maakte tot nu toe drie doelpunten, gaf drie assists en groeide uit tot uitblinker in het Nederlands elftal.

Manfred Ugalde - van FC Twente naar Spartak Moskou (15 miljoen euro)
Ugalde en Twente waren afgelopen winter verantwoordelijk voor misschien wel de meest controversiële Eredivisie-transfer van de laatste jaren. De spits vertrok voor een recordbedrag van vijftien miljoen euro naar Spartak Moskou en dat zorgde voor de nodige commotie, aangezien Rusland in oorlog is met Oekraïne. De Costa Ricaan speelde tot nu in drie officiële wedstrijden mee bij zijn nieuwe club. Hij wist het net nog niet te vinden.

Václav Cerny - van FC Twente naar VfL Wolfsburg (8 miljoen euro)
Het verlijf van Cerny in de Bundesliga verloopt met vallen en opstaan. De Tsjechische aanvaller komt wel aan zijn wedstrijden, maar moet het vaker dan hem lief is doen met invalbeurten. Tot dusver kwam de buitenspeler tot vier doelpunten en één assist. Misschien dat het ontslag van trainer Niko Kovac nieuwe kansen biedt voor de oud-speler van FC Twente, FC Utrecht en Ajax.

Milan van Ewijk - van sc Heerenveen naar Coventry City (4,3 miljoen euro)
Van Ewijk leeft sinds zijn vertrek uit Heerenveen zijn droom in Engeland. Met Coventry City maakt Van Ewijk dit jaar furore in de FA Cup, waarin Manchester United de volgende tegenstander is bij de laatste vier. Plaats van handeling: Wembley. De rechtsback, vijf jaar geleden nog amateur, is uitgegroeid tot een belangrijke kracht bij de nummer acht van het Championship.

Anastasios Douvikas - van FC Utrecht naar Celta de Vigo (12 miljoen euro)
Douvikas, vorig seizoen gedeeld topscorer van de Eredivisie met Xavi Simons, tekende afgelopen zomer een contract tot medio 2028 in Spanje. Op rolletjes loopt het nog niet voor de Griekse spits. In slechts negentien procent van de competitiewedstrijden was Douvikas basisspeler. Daarin vond de concurrent van Jörgen Stand Larsen (ex-FC Groningen) vier keer het net. Dankzij de Copa del Rey komen daar nog zes goals bij.