Oranje treft Roemenië: Ajax-flop blinkt uit, specifieke stijl mogelijk valkuil

Oranje treft Roemenië: Ajax-flop blinkt uit, eerdere ontmoetingen bieden hoop

2 juli 2024 om 09:45
Update: 2 juli 2024 om 10:05

Het Nederlands elftal kruist dinsdagavond de degens met Roemenië in de achtste finale van het EK. Wat kunnen bondscoach Ronald Koeman en consorten verwachten van de opponent die als eerste eindigde in Groep E? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Roemenië
Bondscoach: Edward Iordanescu
Positie in groepsfase: eerste
Beste prestatie ooit op EK: kwartfinale
Bijnaam: Tricolorii

Prestaties in aanloop naar en op dit EK
Door een succesvolle campagne in de EK-kwalificatie waren de Roemenen al vroeg verzekerd van deelname aan het eindtoernooi in Duitsland. In een kwalificatiepoule met onder meer Zwitserland en Israël eindigde Roemenië ongeslagen op de eerste plek. Toch waren er kopzorgen in aanloop naar het EK: in de laatste oefenwedstrijd voor het toernooi bleef het land steken op een beschamend 0-0 gelijkspel tegen dwergstaat Liechtenstein.

Desondanks schoten de Roemenen uit de startblokken in Duitsland, met een verrassende 3-0 zege op Oekraïne. Dat terwijl de opponent van het Nederlands elftal slechts 28 procent balbezit had. Enkele dagen later verloor Roemenië echter met 2-0 van België. Hoewel De Rode Duivels dat duel de bovenliggende partij waren, kregen de Roemenen ook meer dan genoeg kansen. In de laatste groepswedstrijd had Roemenië uiteindelijk genoeg aan een 1-1 gelijkspel tegen Slowakije om de poule te winnen: alle teams in Groep E eindigden op vier punten, maar het Oost-Europese land hat het beste doelsaldo.

De blikvangers: Van de Ven-concurrent en penaltykiller
Hoewel de Roemenen op papier over een selectie beschikken die een stuk minder sterk is dan die van Oranje, lopen er aantal in het oog springende spelers rond bij het land. Verdediger Radu Dragusin is de bekendste naam uit het Roemeense elftal. Tottenham Hotspur kocht de centrale verdediger een halfjaar geleden voor 25 miljoen euro van Genoa. Aanvankelijk verloor Dragusin de concurrentiestrijd van Micky van de Ven, maar in de laatste duels van het seizoen liet manager Ange Postecoglou beide verdedigers starten, door Van de Ven als linksback op te stellen.

Op het middenveld is Ajax-flop Razvan Marin een belangrijke kracht bij de Roemenen. Marin is een technisch zeer begaafde speler en was dit EK al goed voor twee goals, waaronder zijn bijzonder fraaie treffer tegen Oekraïne. Captain Nicolae Stanciu behoort eveneens tot de sterkhouders van Roemenië. Vooral in de wedstrijd tegen de Oekraïners tikte hij een hoog niveau aan. Dat geldt ook voor spits Denis Dragus, die bijzonder technisch begaafd is.


Marin juicht na zijn goal tegen Oekraïne

Daarnaast is het voor Oranje raadzaam om een strafschoppenserie te voorkomen. Met Florin Nita onder de lat heeft Roemenië namelijk een heuse penaltykiller in huis. In de afgelopen vijf jaar wist de 36-jarige keeper maar liefst elf penalty’s te keren in officieel verband.

Speelstijl: ruimtes klein, bijzonder direct
In alle groepsduels speelde Roemenië in een 4-1-4-1-formatie. Wat opvalt, is dat bondscoach Iordanescu een tactisch sterk geheel heeft weten te maken van zijn ploeg. Zonder bal verdedigen de Roemenen als één geheel en blijven de ruimtes achterin klein. Daardoor zal Oranje doortastend moeten zijn: de Roemeense defensie staat namelijk als een huis, maar met snelle uitbraken van de tegenstander en ballen in de diepte hebben de Oost-Europeanen moeite. Dan zijn de ruimtes namelijk groter en komen de beperkingen van de Roemeense spelers beter aan het licht.

Anderzijds is dat precies wat Roemenië zelf in aanvallend opzicht doet: de winnaar van Groep E speelt bijzonder direct voetbal en kan er in de omschakeling snel uit komen. Het land gokt graag op de lange en afvallende bal, terwijl de eerder genoemde Dragus in zijn eentje een plaag vormen voor de defensie van Oranje met zijn kracht en kwaliteiten aan de bal. Dat kwam goed aan het licht bij de tweede Roemeense treffer tegen Oekraïne.

Al met al is Roemenië een team dat het van het collectief moet hebben. Het team van het land stroomt niet over van de kwaliteit, maar daar heeft bondscoach Iordanescu slim op in weten te spelen met een behoudende en directe speelstijl. Tegen Polen kwam al aan het licht dat het Nederlands elftal het niet makkelijk heeft tegen landen met een dusdanige spelopvatting.

Eerdere ontmoetingen met Oranje
Nederland en Roemenië hebben in totaal al veertien keer tegenover elkaar gestaan. Tien keer kwam Oranje als winnaar uit de bus, drie keer eindigde het duel in een gelijkspel en één keer trok Roemenië aan het langste eind. Dat was op 13 oktober 2007, voor de kwalificatiecyclus voor het EK in 2008. Dorin Goian maakte in Constanta toen de enige goal van de wedstrijd.

De laatste keer dat Nederland en Roemenië het tegen elkaar opnamen, was op 17 november in 2017. In een oefeninterland won het Nederlands elftal toen met 0-3. Van de huidige internationals stonden Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk, Nathan Aké, Daley Blind en Memphis Depay allemaal in de basis. Georginio Wijnaldum zat negentig minuten lang op de bank. Memphis was in die wedstrijd verantwoordelijk voor de openingstreffer.


Memphis in actie in de laatste ontmoeting tussen Nederland en Roemenië

Laatste opstelling: Slowakije – Roemenië (1-1, woensdag 26 juni)
Nita, Ratiu, Dragusin, Burca, Bancu; M. Marin; Hagi, R. Marin, Stanciu, Coman; Dragus.