Ajax neemt afscheid van Heitinga: tien mogelijke opvolgers op een rij

Ajax neemt afscheid van Heitinga: tien mogelijke opvolgers op een rij

1 juni 2023 om 15:50
Update: 1 juni 2023 om 15:51

Ajax gaat niet met John Heitinga het nieuwe seizoen in. Die boodschap heeft technisch directeur Sven Mislintat de 39-jarige oefenmeester donderdag afgegeven. Wie kan Heitinga opvolgen in Amsterdam? VoetbalPrimeur zet tien kandidaten op een rij.

Het tijdperk van Heitinga als hoofdtrainer blijft beperkt tot vier maanden. De ex-verdediger stapte in januari als interim-trainer in, nadat Alfred Schreuder op straat werd gezet. Even later staakte Ajax de zoektocht naar een opvolger en kreeg Heitinga het vertrouwen om het seizoen af te maken. Toch heeft hij niet voldoende overtuigd en starten de Amsterdammers, onder leiding van Mislintat, de zoektocht weer op.

Peter Bosz (clubloos)
Intern werd Bosz, die in het seizoen 2016/2017 ook al bij Ajax aan het roer stond, niet als een geschikte kandidaat gezien om per ingang van volgend seizoen voor de groep te staan. Wellicht dat het vertrek van algemeen directeur Edwin van der Sar, die niet heel goed met Bosz overweg kon, voor verandering heeft gezorgd. Volgens diverse bronnen is Bosz weer in beeld bij Ajax.

Wel is duidelijk dat ook PSV aan de Apeldoorner denkt. Ajax-fans juichen de rentree van Bosz toe. Misschien dat het de 59-jarige oefenmeester, die momenteel zonder club zit, overtuigt om voor de Amsterdammers te kiezen.

Ron Jans (FC Twente)
"Ajax moet een meer ervaren trainer voor de groep hebben", zegt Mislintat over het vertrek van Heitinga. Jans is zo'n ervaren trainer. De 64-jarige oefenmeester vertrekt na dit seizoen bij FC Twente en heeft gezegd het rustiger aan te gaan doen. Mocht Ajax zich melden bij Jans, kan de trainer de lokroep dan weerstaan en nee zeggen? Het is voor Jans dé kans om ooit nog eens een landstitel te winnen.

Jans staat voor attractief voetbal, wat een pré is voor een potentiële eindverantwoordelijke bij Ajax. Bij Twente heeft hij bewezen een hecht collectief te kunnen smeden.

Marcelo Gallardo (clubloos)
Gallardo reeg de successen aaneen bij River Plate, waar hij in acht jaar tijd liefst veertien prijzen veroverde. De 47-jarige Argentijn vertrok om voor zijn kans in Europa te gaan. In januari sloeg hij een voorstel van Ajax nog af, maar sindsdien werd hij alleen genoemd bij Leeds. Wellicht ziet hij de Amsterdammers nu wel als ideale kans om zijn carrière in Europa van de grond te krijgen.

Gallardo staat bekend als tacticus, die zelfs tijdens wedstrijden niet bang is om te switchen van formatie. Wel verlangt hij naar verluidt een fors salaris en knapte Leeds op hem af omdat hij een klein leger aan assistenten mee wilde nemen.

Kasper Hjulmand (Denemarken)
Hjulmand wordt al nadrukkelijk in verband gebracht met Ajax. De Amsterdammers zouden de Scandinavische markt bekijken en hun oog hebben laten vallen op de bondscoach van Denemarken, die nog een eenjarig contract bij de Deense bond heeft. "Het is dik verdiend dat Kasper volgens de Nederlandse media in trek is bij Ajax", zei Peter Møller, directeur van de Deense voetbalbond, deze week al.

Met landgenoot Kenneth Perez heeft Hjulmand al enige tijd een warm pleitbezorger in Nederland. De 51-jarige bondscoach is ook geliefd bij de Deense spelers, waarmee hij op het EK 2021 knap tot de halve finales reikte na de hartstilstand van Christian Eriksen. Het WK in Qatar draaide daarentegen uit op een deceptie. Onder de Ajax-supporters is Hjulmand populair. Dat komt mede omdat hij een uitgesproken aanhanger van de Cruijff-filosofie is.

Jesse Marsch (clubloos)
Het blazoen van Marsch liep de laatste jaren wat deukjes op doordat hij bij Leeds United en RB Leipzig al snel werd ontslagen. Bij die laatste club kwam de 49-jarige Amerikaan terecht, nadat hij zich had opgewerkt binnen het Red Bull-imperium. Vooral bij Red Bull Salzburg was hij succesvol met twee keer de dubbel op rij.  

Ondanks mindere periodes bij Leipzig en Leeds geldt Marsch niet voor niets als protegé van Ralf Rangnick, die na hun eerste kennismaking meteen onder de indruk was. De Amerikaan hanteert, vaak vanuit een 4-2-3-1, het typische Red Bull-spel met veel pressing.

Lucien Favre (clubloos)
Favre heeft zijn strepen verdiend in het voetbal. De 65-jarige Zwitser was achtereenvolgens werkzaam voor clubs als Hertha BSC, Borussia Mönchengladbach, OGC Nice en Borussia Dortmund. Bij al die clubs koos hij voor een dynamische, aanvallende speelwijze. Gedurende zijn carrière verkreeg hij bovendien de bijnaam 'Het Brein' vanwege zijn tactische kennis.

Tegelijkertijd valt op dat Favre het zelden meer dan twee seizoenen volhoudt bij een club. Zo zette Dortmund hem aan de kant vanwege de wisselvallige prestaties.

Adi Hütter (clubloos)
Ook Hütter maakte tot dusver vooral naam in de Bundesliga. De Oostenrijkse coach kreeg een kans van Eintracht Frankfurt, nadat hij Young Boys Bern in 2018 naar de eerste landstitel in 32 jaar had geleid. Ook bij Frankfurt kreeg Hütter de handen op elkaar, maar de stap naar Borussia Mönchengladbach pakte minder succesvol uit. Hij zit zonder club na zijn vertrek in 2022.

De 53-jarige Hütter wil fanatiek drukzetten, is tactisch flexibel en heeft bewezen dat hij spelers kan ontwikkelen. Wel zal Ajax snel moeten zijn, want hij wordt nadrukkelijk in verband gebracht met Crystal Palace.

Ralph Hasenhüttl (clubloos)
Hasenhüttl is eveneens een Oostenrijker die net als landgenoot Hütter en Marsch werkzaam is geweest in de Red Bull-school. Hasenhüttl behield FC Ingolstadt in 2016 knap voor de Bundesliga, waarna het net gepromoveerde Leipzig hem oppikte. Hij leidde Die Roten Bullen in hun debuutseizoen op het hoogste niveau direct naar de tweede plaats. Het jaar erop werd Leipzig zesde.

Hasenhüttl maakte vervolgens plaats voor Nagelsmann, waarna hij nog bijna vier jaar aan het roer stond bij Southampton. De Oostenrijker is een bekende aanhanger van het zogeheten Gegenpressing-filosofie. Niet voor niets staat hij bekend als de 'Alpine Klopp'.

Ange Postecoglou (Celtic)
Rangers FC doorbrak in 2021 de hegemonie van Celtic in Schotland en dus ging het roer om bij het groen-witte deel van Glasgow. De keuze viel verrassend op de Australiër Postecoglou, maar van die beslissing kreeg de club geen seconde spijt. Celtic kroonde zich in 2022 en 2023 weer tot kampioen.

Postecoglou, die eerder bondscoach van Australië was, oogst waardering met zijn aantrekkelijke, aanvallende speelwijze. Ook in de Premier League zou zijn succes al zijn opgevallen. Tottenham Hotspur, dat bot ving bij Feyenoord-trainer Arne Slot, heeft naar verluidt gesprekken gepland met Postecoglou.

Kjetil Knutsen (FK Bodø/Glimt)
Last but nog least: Knutsen was tot voor kort misschien wel de meest onbekende naam in deze lijst. De laatste weken wordt de 54-jarige oefenmeester gelinkt aan Ajax en volgens een aantal scouts vinden er deze week zelfs al gesprekken plaats. Toch groeide Bodø/Glimt onder leiding van de Noor uit tot een topclub in eigen land. Knutsen leidde het team in 2020 en 2021 naar de eerste twee landstitels in de historie. Ook PSV maakte dit seizoen kennis met Bodø in de Europa League (1-1 en 2-1 zege).

Knutsen heeft een moderne, dynamische voetbalvisie. Zijn grootste manco is zijn gebrek aan ervaring, waar Mislintat juist naar op zoek is. Hij werkte nooit buiten Noorwegen en Bodö/Glimt is zijn eerste succesverhaal.

Wie van deze trainers is het meest geschikt? Of heb jij een andere naam? Discussieer mee in de comments!