Bijna transfervrije Hahn staat op kruispunt: "Er wordt aan me getrokken"

16 november 2022 om 11:30
Update: 16 november 2022 om 11:36

Warner Hahn en IFK Göteborg lijken al na één jaar uit elkaar te gaan. De doelman, die in Zweden een uitstekend seizoen gekeept heeft en genomineerd is voor Doelman van het Jaar, is het met de club niet eens geworden over een nieuw contract. Hoewel dat niet geheel volgens planning was, is er volgens hem geen sprake van wrok.

Hahn (30) tekende begin 2022 voor een jaar, met een optie voor een extra seizoen, bij Göteborg. De Zweedse club wilde door en dat zag Hahn wel zitten, maar dan wel langer dan alleen het optiejaar in zijn contract. "De club was daar ook content mee en zou daar bij me op terugkomen. Daarna heb ik niets meer gehoord", vertelt de doelman aan VoetbalPrimeur.

In de tussentijd haalde Göteborg met Pontus Dahlberg een nieuwe keeper. "Een jongen van de club en dat vinden ze in Zweden heel belangrijk. In het elftal spelen veel jongens die zelfopgeleid zijn, het eerste hebben gehaald, naar het buitenland zijn gegaan en vervolgens terugkwamen. Sinds de komst van Dahlberg is er niet meer gesproken over mijn contract. Het is voor mij een raadsel waarom niet, maar het is wat het is."

"Ik ben gewoon doorgegaan met goed keepen en ben zelfs genomineerd voor Doelman van het Jaar. Voetbal is soms ook een beetje politiek, want als je een keeper voor vier jaar vastlegt, komt hij er vroeg of laat vanzelf een keer in. Soms doe je er goed aan om dan afscheid van elkaar te nemen, maar we zijn verder helemaal niet boos op elkaar. Natuurlijk is het jammer, want wij hadden willen blijven, maar ook dit is voetbal. Of het definitief is? Dat weet ik niet, maar er wordt aan me getrokken door clubs en daarom wil ik mijn opties graag openhouden."

Een langer verblijf in Zweden behoort wat Hahn betreft tot de mogelijkheden. Hoewel Zweden ruim tien keer groter is dan Nederland, heeft het een stuk minder inwoners. Die ruimte bevalt Hahn goed. "Mijn vrouw is zwanger en de stad en het land bevallen ons dusdanig goed dat we hier langer zouden willen blijven, zo prettig hebben we het", zegt hij.

"Zweden is een waanzinnig land. We wonen in Göteborg, een stad die lijkt op Rotterdam. Een havenstad met veel barretjes en kroegen. Stockholm is wat meer te vergelijken met Amsterdam, de jetset van Zweden. Het is hier iets rustiger, maar nog steeds een hele grote stad met zo'n 600.000 inwoners. Het heeft ons heel erg verrast, net als het niveau van de competitie. Dat had ik van tevoren niet verwacht. Je hebt hier veel grote clubs met een groot stadion en achterban, maar de kleinere clubs hebben weer twee tribunes en een sintelbaan. De sfeer in Zweedse stadions is geweldig. Hier mag ook iets meer, veel wordt door de vingers gezien. Dus na een doelpunt wordt er hier en daar een fakkeltje afgestoken. Daar wordt in Zweden minder moeilijk om gedaan."

"Mensen zijn hier meer op zichzelf en minder uitgesproken en benaderbaar. Je legt over het algemeen niet zo snel contact met mensen, maar ik vind dat helemaal niet vervelend. Op de club merkten ze snel dat ik Nederlands ben", lacht Hahn. "Heel direct, maar dat vinden ze ook wel weer fijn. Als er een andere keeper komt, stel ik wel vragen over hoe of wat, maar dat gaat niet met slaande deuren. Nederlanders worden gezien als een beetje bijdehand. Als het met respect gaat, is het helemaal prima. Zo hoort het ook."

"De taal is wel heel lastig. Als je het leest, lijkt het op Engels, Nederlands en een beetje Duits. Dan kom je er wel uit, maar als je het hoort gaat het allemaal zo snel. Ik begrijp bijna alles wat er gezegd wordt. Zweeds spreken is nog wel een dingetje, de meesten spreken Engels op de club."

Het was voor Hahn geen must om te vertrekken uit Nederland. Hij vertrok door de achterdeur bij Go Ahead Eagles, maar wil niet spreken van een vlucht. "Ik heb altijd al eens in het buitenland willen spelen. Als je ouder wordt, word je nieuwsgieriger en wil je proeven van andere culturen. Ik weet dat ik wisselvallig heb gepresteerd in Nederland en ben daar ook gewoon eerlijk over. Ik heb slechte wedstrijden gespeeld, maar ook heel goede. Je krijgt vanzelf een soort label, want mensen blijven op een bepaalde manier naar je kijken. In het buitenland kende niemand mij en werd ik zonder voorkennis beoordeeld op wat ik heb laten zien."

Privé
In de periode dat het met Hahn minder ging bij Go Ahead Eagles kreeg hij zwaar privénieuws te verwerken. Twee miskramen van zijn vrouw hakten er zwaar in, al was dat niet de reden van zijn vertrek uit Nederland. "Het is wel fijn om ergens opnieuw te starten, vooral als het dan ook goed gaat. Mijn vrouw is weer zwanger en uitgerekend in december. Tot nu toe gaat het goed en daar zijn we heel dankbaar voor. Een miskraam heeft veel impact op je als persoon. Als voetballer ben je snel geneigd om het weg te stoppen, omdat het al snel weer moet gaan over de volgende wedstrijd. Hoeveel mensen ken jij die over een miskraam praten? Terwijl het regelmatig gebeurt en bij het leven hoort. Het heeft ons wel heel veel pijn gedaan."

"Ik ben ook gewoon een persoon met gevoelens. Dus je kunt je wel voorstellen dat als ik bij Go Ahead Eagles op doel sta, terwijl we een week daarvoor een miskraam hebben gehad, dat iets met je doet als mens. Vooral in het begin hebben we moeite gehad om daarmee om te gaan. Je bent bezig met de volgende wedstrijd, maar zit tegelijkertijd in een rouwproces. Én je moet het nog aan je dochtertje vertellen, die heel blij was dat ze een broertje of zusje kreeg. Mensen zien misschien de sporter Warner Hahn en de mens Warner Hahn, terwijl dat één en dezelfde persoon is. De wereld gaat door, mensen hebben er verder gewoon maling aan en willen dat je presteert. Ik heb er ook heel veel van geleerd. We hebben veel steun gehad van vrienden en familie en mijn zaakwaarnemer Revien Kanhai is daarin ook heel belangrijk geweest."

Het leven lacht Hahn ondertussen weer toe - en wie weet wat de toekomst hem zal brengen. "Voor veel mensen is Zweden misschien geen voetballand waar ze van dromen, maar het is me echt heel erg goed bevallen. We hoeven ook niet per se terug naar Nederland. Misschien blijven we wel hier, omdat er veel interesse is. En mocht het anders lopen, dan zou ik het leuk vinden om een nieuwe cultuur te leren kennen. Met Suriname gaan we iedere interlandperiode op avontuur en nu zit ik in Zweden. Azië trekt mij heel erg, een hele andere wereld die mij ook erg boeit. We zijn op dit moment erg gelukkig. Binnenkort leggen we alle opties naast elkaar en nemen we een besluit."