Even wennen voor Paes in Amerika: 'Elke dag wel vier of vijf ongelukken'

13 mei 2022 om 11:00
Update: 13 mei 2022 om 12:15

Maarten Paes voelt zich in Texas als een vis in het water. Het nieuwe leven in Amerika bevalt de doelman uitstekend en een langer verblijf ligt dan ook in de lijn der verwachting. Paes maakte afgelopen winterstop de huurtransfer van FC Utrecht naar FC Dallas.

Paes stapt net een ijsbad in als hij het telefoontje aanneemt. Dat is nodig ook, want in Dallas is het al snel 35 graden en dan is het nog niet eens hoogzomer. Ze doen er alles aan om zo goed mogelijk te herstellen.

Paes zit nu bijna vier maanden in Amerika. Hoewel hij het naar zijn zin heeft, was het wel even wennen. "Gelukkig kon mijn vriendin (topmodel Luna Bijl, red.) mee. We hebben een heel mooi appartement waar alles op en aan zit, dus wat dat betreft hebben we niets te klagen. Het is hier echt genieten. Mijn vriendin zegt soms gekscherend dat ze helemaal niet weg zou willen. Het is lekker weer, hoewel het in de zomer soms net even té lekker is. Daarom moet je goed voor jezelf zorgen en alles doen om goed te herstellen. Maar mij hoor je niet klagen: het is hier allemaal prima."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Maarten Paes (@maartenpaes)

Het is voor Paes, na tien wedstrijden de minst gepasseerde doelman in de MLS, zijn eerste avontuur in het buitenland. "De cultuur in Amerika is heel anders dan in Nederland", zegt Paes. "Ze rijden hier echt als maniakken. Ik woon dicht bij de snelweg en iedere dag zijn er wel vier of vijf ongelukken. Je moet je auto echt goed verzekeren, maar daar betaal je tegelijkertijd ook wel flink voor. Als je 's ochtends vertrekt, moet je wel rekening houden met file. Dan sta je gewoon vast. Vanaf waar ik woon is er maar één weg naar het stadion. Ik woon in het centrum, meestal doe ik er veertig minuten over, maar dat kan zomaar een uur worden als er iets gebeurd is. Bij FC Utrecht woonde ik praktisch om de hoek."

"De mensen hier zijn ook wel iets vriendelijker dan in Nederland, vind ik. Als je naar de supermarkt gaat, zegt iedereen je gedag of krijg je een complimentje, terwijl het in Nederland wat afstandelijker is. Het voetbal is heel fysiek, de meeste ploegen zijn aan elkaar gewaagd en dat is heel bijzonder. De ploegen op de ranglijst staan allemaal heel dicht bij elkaar."

'Ze willen hier vooral vermaakt worden'
Net als FC Utrecht is ook FC Dallas een volksclub, maar op een andere manier. "De beleving is enorm. Er gaan hier veel gezinnen naartoe die vooral vermaakt willen worden. Er is ook veel entertainment rond de wedstrijden. In Nederland winnen ze liever met 1-0, in Amerika bij wijze van spreken liever met 5-4. De supporters in Nederland komen nog steeds als het koud is en regent, in Amerika zit het net wat voller als het mooi weer is. Het draait hier veel meer om spektakel. Maar ik word hier net als in Nederland ook gewoon uitgescholden door het uitpubliek hoor, dus wat dat betreft is er niets veranderd. Hoort er allemaal bij."

De interesse van Dallas kwam niet uit de lucht vallen. Toen Paes zijn plek onder de lat verloor aan Fabian de Keijzer, kwam de transfer in een stroomversnelling terecht. "In november werd er al geïnformeerd, maar was het voor beide partijen niet het juiste moment. Toen ik in januari mijn basisplaats kwijtraakte, vroeg ik of er nog steeds interesse was en dat bleek zo te zijn. Dallas pakte daarna door voor mij, dat voelde goed. Als keeper moet je nou eenmaal spelen op een zo hoog mogelijk niveau."

"Ik heb regelmatig contact met de keepers hier. Eloy Room (Colombus Crew, red.) en ik komen allebei uit Nijmegen en met Nick Marsman (Inter Miami, red.) speelde ik samen bij FC Utrecht. We kennen elkaar goed", zegt Paes. "Kenneth Vermeer (FC Cincinnati, red.) berichtte me laatst, dat vond ik leuk. Ik heb nog niet tegen ze gespeeld. Volgens mij speel ik dit seizoen alleen tegen Nick, dus wellicht in de play-offs, maar dat zien we wel. Je hebt hier Oost en West en we spelen tegen sommige clubs van Oost, maar volgens mij komt het precies zo uit dat ik niet tegen Eloy en Kenneth speel."

Ook maatschappelijk merkt Paes de nodige verschillen tussen Nederland en Amerika. "Je krijgt hier een Social Security Number", zegt Paes. "In Nederland wordt er vooral naar je inkomen gekeken als je bijvoorbeeld een hypotheek of auto wil, maar hier naar je Social Security Number. Daaruit blijkt hoeveel krediet je kunt krijgen."

'Iedereen rijdt hier door rood'
"Ze kijken deels naar je inkomen, maar vooral of je je rekeningen op tijd betaalt, dat soort dingen. Het duurt een maand of twee voor je zo'n nummer hebt, waardoor je bijvoorbeeld nog geen auto kunt krijgen en je huisbaas kan er moeilijk over doen. Het is fijn als je dat snel geregeld hebt."

Het systeem in Amerika is anders dan bijvoorbeeld in China. Door rood rijden levert geen gedoe op in Amerika. "Nee joh, iedereen rijdt hier gewoon door rood. De stoplichten zijn ook iets anders. Je kunt bijna altijd door rood naar rechts. Ook dat is weer anders. Er is een regel dat als er links niks aankomt, je gewoon rechtsaf kunt. Behalve als er een pijl staat. In het begin moesten we daar heel erg aan wennen, maar je leert met trial-and-error. En het is ook zo dat als je je rijbewijs niet in Texas hebt gehaald, je nog eens extra betaalt."

De club uit de Major League Soccer heeft een optie tot koop op Paes en de kans is groot dat die gelicht gaat worden. Het huurcontract loopt tot het einde van dit seizoen.