Top tot flop: Ten Hag-aankopen bij United gerangschikt

Ranken met Manchester United: de slechtste tot beste aankopen onder Ten Hag

4 november 2024 om 11:30

Erik ten Hag droeg niet de volle verantwoordelijkheid, maar had wel een flinke vinger in de pap in het aankoopbeleid van Manchester United de afgelopen jaren. De ontslagen Nederlander lijkt een niet al te gelukkige hand te hebben gehad in transfers. VoetbalPrimeur rangschikt de aankopen van Ten Hag: van top tot flop.

Over de aankopen die Ten Hag deed bij Manchester United, is veel gezegd en geschreven. Het beeld bestaat dat de de ex-coach van Ajax zéér ongelukkig is in zijn keuzes. Als we de transfers langs de meetlat leggen, dan valt inderdaad op dat er weinig echte voltreffers waren. Flink wat aankopen moeten zich nog bewijzen of stelden teleur. VoetbalPrimeur rangschikt de aankopen van Ten Hag, die in totaal liefst 645 miljoen euro kostten, van hoog naar laag én hanteert drie categorieën: groen (succesvol), oranje (twijfel) en rood (niet succesvol).

Groen

1. Lisandro Martínez (57,37 miljoen euro)
In het kielzog van Ten Hag en Antony maakte ook Lisandro Martínez de overstap van Ajax naar Manchester United. De Argentijnse verdediger kon - ondanks zijn geringe lengte voor Engelse begrippen - al wel overtuigen in de Premier League. Hij wordt gewaardeerd om zijn strijdlust en passing van achteruit.

Hoewel Martínez niet gevrijwaard bleef van blessures en een aardig prijskaartje had, wijst alles erop dat hij een schot in de roos kan zijn voor United.

2. Christian Eriksen (transfervrij)
Christian Eriksen kwam transfervrij naar Manchester United, waardoor de club er zich geen buil aan kon vallen. De Deense spelmaker heeft zijn waarde echter dubbel en dwars bewezen. Met zijn inzicht en passing was hij zeer belangrijk voor het elftal van Ten Hag. Zelfs op 32-jarige leeftijd was de ex-Ajacied dit seizoen een veelgebruikte kracht.

Eriksen is niet meer zo dominant als in zijn periode bij Tottenham, maar het feit dat hij transfervrij was en tegelijk binnen de lijnen zijn stempel drukt, maakt hem één van de beste aanwinsten in het Ten Hag-tijdperk.

3. André Onana (50,2 miljoen euro)
Onana werd voor tientallen miljoenen losgeweekt bij Internazionale als opvolger van David de Gea. De Kameroener kende Ten Hag nog uit hun gezamenlijke tijd in Amsterdam en met zijn kwaliteiten aan de bal, paste hij perfect in de beoogde speelwijze. Na een wat moeizame start is hij uitgegroeid tot steunpilaar.

De voormalige Ajax-sluitpost lijkt zijn transfersom, na de aanvankelijke kritiek, inmiddels dubbel en dwars waard. De hereniging met Ten Hag pakt uitstekend uit.

4.Jonny Evans (transfervrij)
Het lijkt op het eerste oog wat vreemd dat Jonny Evans zo hoog in de lijst staat. Het zegt veel over de andere aankopen van United, maar de inmiddels 36-jarige Noord-Ier bewijst dat hij niet voor niets is teruggehaald door United. In zijn tweede periode op Old Trafford toont de veteraan zich een rustpunt in de United-defensie, wanneer hij nodig is.

Het deed de wenkbrauwen fronsen, maar het bleek een prima zet van Ten Hag en The Mancunians om Evans in de zomer van 2023 transfervrij op te pikken bij Leicester City.

5. Rasmus Højlund (73,9 miljoen euro)
Ten Hag en United trokken in de zomer van 2023 de buidel voor een nieuwe spits. De Nederlandse manager haalde meteen de druk bij Højlund weg door te benadrukken dat hij met het oog op de toekomst was gekocht. Voorlopig heeft de 21-jarige Deen dan ook wat moeite om echt voet aan de grond te krijgen in Engeland. Hij scoorde 18 keer in 51 duels.

Hoewel de statistieken nog wat tegenvallen, zijn de omstandigheden bij United ook niet ideaal voor een jonge spits. Højlund toont bovendien de potentie dat hij wel een succes kan worden.

6. Noussair Mazraoui (15 miljoen euro)
Noussair Mazraoui heeft geen last van de druk van een hoog prijskaartje. De veelzijdige ex-Ajacied doet het tot dusver zeer verdienstelijk als opvolger van Aaron Wan-Bissaka. Vorige week maakte hij zelfs zijn opwachting als aanvallende middenvelder, al raakte hij wel geblesseerd.

Mazraoui heeft al laten zien dat hij een zeer bruikbare aanwinst is voor de gevallen Premier League-grootmacht. Dat hij 'slechts' vijftien miljoen euro kostte, maakt zijn komst nog beter te verdedigen.

Oranje

7. Marcel Sabitzer (huur)
Door een enkelblessure van Eriksen werd Marcel Sabitzer in januari 2023 gehuurd van Bayern. Als noodverband deed de Oostenrijker het zeker niet onverdienstelijk, alleen kreeg hij zelf ook te maken met wat blessures. Toch stemde zijn spel bij vlagen tot tevredenheid bij United. Zo was hij met twee goals belangrijk tegen Sevilla in de kwartfinale van de Europa League.

De rol van Sabitzer was van meet af aan duidelijk en United besloot niet definitief in zee te gaan met de middenvelder, die daarna opleefde bij Borussia Dortmund. Hij had misschien niet het 'United-niveau', maar hij kostte weinig en stond er als het nodig was.

8. Leny Yoro (62 miljoen euro)
Dankzij een flinke financiële inspanning wist Manchester United Leny Yoro voor de neus van Real Madrid weg te kapen. De achttienjarige verdediger geldt als een toptalent, maar heeft dat bij The Mancunians nog niet kunnen laten zien. Hij raakte in de voorbereiding geblesseerd en speelde nog geen minuut. Pech.

Door zijn blessure kan er nog geen oordeel worden geveld over Yoro. Dat ook Real Madrid achter hem aanzat, zegt wel iets over het pure talent van de achttienjarige Fransman.

9. Matthijs de Ligt (45 miljoen euro)
De volgende ex-Ajacied met wie Ten Hag herenigd werd op Old Trafford. Matthijs de Ligt kwam voor een flink bedrag over van Bayern München, maar wisselt sterke momenten af met onhandige acties. De penalty die hij onlangs veroorzaakte tegen West Ham bleek de nagel aan de doodskist van Ten Hag. Daarmee is de Oranje-international nog niet de steunpilaar die Ten Hag in hem zag.

De voormalig Ajax-aanvoerder kon de verwachtingen niet inlossen bij Juventus en Bayern, terwijl zijn start bij United wat zorgelijk genoemd kan worden. Hij is er echter pas net en heeft nog tijd om het tegendeel te bewijzen.

10. Manuel Ugarte (50 miljoen euro)
Manuel Ugarte werd deze zomer aangetrokken om het middenveld van United te versterken. De 23-jarige Uruguayaan kwam over van Paris Saint-Germain, waar hij niet zo bepalend wist te worden als bij Sporting Portugal. Hij lijkt nog wat tijd nodig te hebben om zijn draai te vinden. Zo had hij het bijzonder lastig tijdens de 3-0 nederlaag tegen Tottenham Hotspur.

Het is ook in het geval van Ugarte nog veel te vroeg om hem af te schrijven. De komst van zijn voormalige trainer Ruben Amorim biedt wat dat betreft perspectief.

11. Joshua Zirkzee (42,5 miljoen euro)
Joshua Zirkzee is de laatste weken steeds meer onder vuur komen te liggen. De Oranje-international is bijzonder vaardig, maar heeft het toch lastig in de Premier League. Dat hij pas één keer scoorde en één assist gaf in twaalf optredens, wordt hem het meest aangerekend. Zijn transfersom was bovendien niet mals.

Zirkzee moet de tijd krijgen, maar het was een onlogische zet van Ten Hag en United om na Højlund nog een jonge spits aan te trekken.

12. Casemiro (70,65 miljoen euro)
Als gevestigde naam streek Casemiro in de zomer van 2022 neer op Old Trafford. De Braziliaanse middenvelder had zojuist voor de vijfde keer de Champions League gewonnen met Real Madrid. Ook drie La Liga-titels prijkten op zijn palmares. Bij United was hij zeer belangrijk in zijn debuutseizoen, waarin United op de belangrijke derde plaats eindigde. Ten Hag roemde hem als uitblinker.

Daarna werd echter steeds meer duidelijk dat Casemiro over zijn top is. In combinatie met zijn hoge prijskaartje en salaris vormt hij steeds meer een probleemstuk voor United. Vanwege dat debuutseizoen haakt hij nog net aan in de Oranje-categorie.

13. Tyrell Malacia (15 miljoen euro)
De derde aankoop die Ten Hag meteen na zijn komst meenam uit de Eredivisie, maar dan niet bij Ajax maar Feyenoord vandaan. Tyrell Malacia beleeft tot dusver een zeer ongelukkige periode bij United. De linksback werd gehaald als back-up van Luke Shaw, maar staat al sinds de zomer van 2023 aan de kant met een blessure. Wel lijkt een rentree inmiddels dichtbij.

Zijn ernstige blessure was een streep door de rekening, nadat Malacia een redelijk debuutseizoen kende. Zodra hij weer fit is, moet blijken of de ex-Feyenoorder alsnog de rol kan vertolken waarvoor hij ruim twee jaar geleden is aangetrokken.

Rood

14. Altay Bayindir (5 miljoen euro)
Voor Altay Bayindir werd vijf miljoen op tafel gelegd om hem over te nemen van Fenerbahçe. De Turkse sluitpost, die tot dusver tien interlands speelde, zag Onana de afgelopen maanden steeds meer op stoom geraken en zijn rol is dan ook duidelijk.

United betaalde zeker niet de hoofdprijs voor de eerste doelman van Fenerbahçe, maar hij speelde tot dusver pas één duel voor The Mancunians. Hij stond onder de lat in een FA Cup-duel met Newport County.

15. Sofyan Amrabat (huur)
Manchester United betaalde een jaar geleden zo'n negen miljoen euro om Sofyan Amrabat te huren van Fiorentina. Daarnaast was er een optie tot koop, maar die werd nooit gelicht. Dat was niet zonder reden. De Marokkaanse international, die indruk had gemaakt op het WK 2022, kon het hogere niveau maar moeilijk bijbenen in de Premier League.

Amrabat was vooral bankzitter bij United en speelde slechts tien competitieduels. Ten Hag kende hem nog van FC Utrecht, maar schatte de mogelijkheden van de balafpakker duidelijk iets te hoog in.

16. Wout Weghorst (huur)
Wout Weghorst werd door Manchester United aangetrokken na het vertrek van superster Cristiano Ronaldo begin 2023. Het contrast tussen de twee kan bijna niet groter zijn en voor de Oranje-international kwam een droom uit. Sportief viel het echter niet mee. In 31 optredens scoorde hij slechts twee keer. In 17 Premier League-duels scoorde hij zelfs helemaal niet.

De huidig Ajax-spits kostte een huursom van slechts een paar miljoen, waardoor zijn komst United op financieel vlak weinig 'pijn' deed. Toch was het weer een speler uit de koker van Ten Hag die niet al te gelukkig uitpakte.

17. Martin Dúbravka (huur)
Martin Dúbravka diende enige tijd als stand-in bij Manchester United. Als vervanger van De Gea keepte de Slowaak twee potjes in de League Cup, voordat zijn huurperiode vroegtijdig werd afgebroken en hij terugkeerde naar Newcastle United. De tijd van Dúbravka bij United zal niet lang herinnerd worden.

18. Jack Butland (huur)
Nadat Dúbravka was teruggeroepen door Newcastle, kwam United bij Jack Butland uit. De negenvoudig Engels international werd tijdelijk overgenomen van Crystal Palace, maar speelde geen minuut. Ook hij was een tijdelijke oplossing die niet de geschiedenisboeken in zal gaan.

19. Sergio Reguilón (huur)
Sergui Reguilón werd in 2023 in allerijl gehuurd van Tottenham, omdat Ten Hag zonder linksback dreigde te zitten door blessures van Luke Shaw en Malacia. De Spanjaard, die zijn opleiding genoot bij Real Madrid, speelde weliswaar twaalf duels, maar al in de winterstop besloot de club weer afscheid van hem te nemen.

20. Mason Mount (64,2 miljoen euro)
Mount was niet onomstreden meer bij Chelsea en United en Ten Hag wisten hem voor een fors bedrag los te weken in Londen. Veel profijt hebben beide partijen daar nog niet van gehad. De aanvallende middenvelder zit voortdurend in de lappenmand. Die paar keer dat hij wel in actie kwam, kon Mount zijn stempel niet drukken.

Gezien zijn geringe inbreng tot dusver en de forse transfersom die daar tegenover staat, geldt de 36-voudig Engels international als één van de minste aankopen in het Ten Hag-tijdperk.

21. Antony (95 miljoen euro)
Ajax ontving de absolute hoofdprijs voor Antony, die de hoge verwachtingen nimmer waarmaakte. De Braziliaanse rechtsbuiten lijkt zijn langste tijd bij Manchester United al gehad te hebben. In 87 wedstrijden kwam hij niet verder dan twaalf doelpunten en vijf assists. Daarmee dreigt Antony zelfs het stempel te krijgen van 'slechtste aankoop in de Premier League-historie'.

Door het enorme prijskaartje - alleen aan Paul Pogba was United ooit meer geld kwijt - en de ondermaatse prestaties is Antony met afstand de grootste transferflop van Manchester United en Ten Hag.