'Vitesse-redder Franke heeft dubieus verleden'

'Dubieus verleden Franke: Vitesse-redder vervalste onder meer bankafschriften'

16 juli 2024 om 08:25

Het zakelijke verleden van beoogd Vitesse-eigenaar Guus Franke zorgt voor grote verbazing. Follow the Money en Omroep Gelderland kwamen vervalste bankafschriften, faillissementen, een miljoenenlening die niet is terugbetaald en opmerkelijke zakelijke avonturen in Rusland op het spoor. 

FTM en Omroep Gelderland schetsen onder meer een verhaal over de vriendin van Franke, die in mei 2014 een huis wilde kopen. Ze moet een werkgeversverklaring, salarisstroken en bankafschriften overleggen aan hypotheekverstrekker Obvion. 'Franke is op dat moment, behalve haar geliefde, ook haar baas. Hij levert een deel van de gevraagde documenten', schrijft de omroep. 'Uit de bankafschriften zou blijken dat zij maandelijks 6.200 euro bruto verdient. Opmerkelijk, want uit gegevens van ABN AMRO, waar Obvion de documenten mee controleert, blijkt dat zij maandelijks een bruto salaris van 4.000 euro krijgt.'

Obvion doet aangifte van valsheid in geschrifte en poging tot oplichting tegen Franke en zijn vriendin. Die aangiften leidden echter niet tot een rechtszaak, waardoor Franke ook niet is veroordeeld. 'Wel neemt zijn vriendin de stap naar de rechter, omdat Obvion haar op de zwarte lijst voor hypotheekverstrekkers zet. In die zaak oordeelt het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch in het uiteindelijke hoger beroep dat Franke de aangeleverde documenten heeft vervalst.' Franke noemt het oerstom, maar claimde dat hij met de aangepaste stukken juist zijn boekhouder wilde ontmaskeren. De rechter vond het betoog 'ongeloofwaardig'.

'Gouden bergen Franke bleken niet te bestaan'

Niet alleen in de fraudezaak van zijn vriendin schetst Franke de zaken mooier dan ze zijn. 'Oud-zakenpartners omschrijven hem als iemand met mooie praatjes maar met een minder mooie betalingsmoraal', stelt FTM over Franke. De 48-jarige ondernemer richtte in 2018 in Zwitserland Axiom Partners GmbH op, maar daarvoor kende hij al turbulente ervaringen. Zo was hij in 2010 mede-oprichter van LLC Conhort, dat zich bezig zou houden met het ontwikkelen van tuinbouwkassen in Rusland. Franke benaderde destijds het Nederlands tuinbouwbedrijf Arend-Sosef.

De Vitesse-investeerder beloofde directeur Bart Sosef een gouden toekomst en schermde met de naam van Marcel Boekhoorn, met wie hij goede relaties zou hebben. Dat bleek niet te kloppen. Boekhoorn stelt tegenover FTM dat hij Franke überhaupt niet kent: 'Die heb ik nooit ontmoet.' Sosef kwam van een koude kermis thuis. "De gouden bergen die hij beloofde in Rusland bleken gewoon niet te bestaan. Ik weet ook niet in hoeverre hij nou echt zo vermogend was. Hij presenteerde zich wel zo: hij reed voor in een Porsche en droeg dure kleren. Maar in de praktijk heb ik nooit gezien dat hij betaalde wanneer dat nodig was."

Een paar jaar later had een andere zakenpartner, Paul Veltman, eenzelfde ervaring als Sosef. Ook hij zou de krachten gaan bundelen met Franke. "Maar we zijn er al snel uitgestapt. Franke had altijd geweldige verhalen maar er werd nooit iets concreet. En geld hebben we nooit gezien. Wij doen altijd alles transparant en dat was bij hem niet zo." Een doorstart ten spijt, ging het bedrijf van Franke daarom voor een tweede keer failliet in 2017.

'In dezelfde tijd wordt het huis van Franke per executie geveild omdat hij een achterstand heeft in het betalen van zijn hypotheek', schrijft Omroep Gelderland. 'Later dat jaar lijkt hij van de aardbodem verdwenen, als de rechter hem zoekt vanwege een openstaande schuld van 17.000 euro. Op een oproep in de Staatscourant reageert hij niet. Volgens Franke zijn inmiddels alle schulden afgelost, op één na die hij betwist.'

Met Axiom Partners lijkt Franke in 2018 alsnog de pot met goud aan te boren. Daarmee koopt hij het ene na het andere bedrijf op. Franke claimt een omzet van 1,1 miljard euro te draaien. Omroep Gelderland en Follow the Money telden de meest recente balanstotalen van de bedrijven op en kwamen uit op een totaalbedrag van 213 miljoen euro. 

Franke bijt tot besluit van zich af. 'Het blijkt maar weer dat wanneer je je kop boven het maaiveld uitsteekt, je per definitie te maken krijgt met jaloezie' klaagt hij over de vragen van FTM en Omroep Gelderland. 'Bovendien kun je als ondernemer nooit iedereen te vriend houden en maak je ook weleens fouten.'