Elftal van het EK: Spanje hofleverancier, geen Oranje

Sterrenelftal van het EK: hofleverancier Spanje veruit de beste, géén Oranje

15 juli 2024 om 11:30
Laatste update: 15 juli 2024 om 12:00

Met een daverende finale tussen Engeland en Europees kampioen Spanje is het EK ten einde gekomen. Tijd om de balans op te maken: dit is het sterrenelftal van EURO 2024.

De best voetballende ploeg van het EK kreeg zondagavond wat het verdiende in Berlijn: Spanje versloeg Engeland met 2-1 en is na twaalf jaar weer de voetbalkoning van Europa. Het is de vierde Europese titel voor La Selección, na 1964, 2008 en 2012 - een record. Niet geheel verrassend is Spanje dan ook de hofleverancier voor het sterrenelftal van het EK.

Keeper: Mamardashvili (Georgië)

Bart Verbruggen overtuigde onder de Oranje-lat, Mike Maignan was een muur voor Frankrijk en Diogo Costa stal de show met zijn gestopte penalty's namens Portugal, maar dé uitblinkende doelman op het EK was de nummer één van Georgië. Giorgi Mamardashvili keepte vier wedstrijden en zette zijn handtekening onder liefst dertig reddingen. De 23-jarige doelman, die in clubverband uitkomt voor Valencia, maakte zich daarmee onsterfelijk in Georgië.

Verdediging: Kimmich (Duitsland), Saliba (Frankrijk), Pepe (Portugal) en Cucurella (Spanje)

Het zomersprookje van Die Mannschaft werd in de kwartfinale genadeloos beëindigd door Spanje, maar de optredens van Joshua Kimmich beklijven. De rechtsback haalt als enige Duitser dit sterrenelftal. De enige Portugees die een plekje heeft veroverd, is Pepe. Met zijn 41 jaar was hij de oudste speler op het EK EK, maar óók een van de beteren. De onvermoeibare verdediger rekende in Duitsland af met zijn dubieuze imago en heeft genen waar iedereen jaloers op zou zijn.

De andere centrale verdediger is William Saliba. De verdediger van het teleurstellende Frankrijk was, net als bij zijn club Arsenal, schier onpasseerbaar. Niet voor niets incasseerden de Fransen maar drie tegengoals. Op linksback valt de keuze op Marc Cucurella. De Spanjaard verraste vriend en vijand en was óveral op het veld te vinden, ook in de finale tegen Engeland. Ook de fluitende Duitsers op de tribune konden hem niet van de wijs brengen.

Middenveld: Kanté (Frankrijk), Rodri (Spanje) en Fabián (Spanje)

Wie dacht dat de carrière van N'Golo Kanté in Saudi-Arabië als een nachtkaars zou doven, heeft het mis. De Fransman (33) maakte in Duitsland een fenomenale rentree op het Europese podium. Kanté is nog steeds een van de beste balafpakkers ter wereld. Wie dat ook is, is Rodri. De 28-jarige Spanjaard speelde een ijzersterk toernooi - passnauwkeurigheid: 92,84 procent - en volgde na de gewonnen finale Gianluigi Donnarumma op als beste speler van het EK.

De tweede Spanjaard op het middenveld is Fabián Ruiz. Hij speelde een meesterlijk EK en vormde samen met Rodri de machinekamer van de Europees kampioen. Met twee doelpunten zette hij zichzelf in schijnwerpers, maar Fábian bracht véél meer dan dat. De middenvelder van Paris Saint-Germain, die bij zijn club nooit dermate is opgevallen, gaf ook twee assists en toonde in Duitsland zijn blakende vorm.

Aanval: Yamal (Spanje), Mikautadze (Georgië) en Williams (Spanje)

Eén dag voor de EK-finale werd hij 17, maar de volwassenheid die Lamine Yamal het hele toernooi tentoonspreidde is ongekend. Het absolute wonderkind van het hedendaagse voetbal passeerde verdedigers alsof ze er niet stonden en loodste Spanje met een prachtige goal tegen Frankrijk en vier (!) assists, waaronder één in de eindstrijd, naar de Europese titel. De wereld ligt aan zijn voeten.

Dat geldt ook voor zijn maatje Nico Williams. Mede dankzij de kunsten van de 22-jarige aanvaller van Athletic Bilbao speelde Spanje het mooiste voetbal op het EK. Zo snel, technisch, doelgericht én hongerig zie je ze zelden. Williams veroverde Europa, nu lonkt een toptransfer.

Het werd niet het EK van de topspitsen: Kylian Mbappé, Cristiano Ronaldo, Harry Kane, Romelu Lukaku, allemaal stelden ze teleur. De keuze valt daardoor op Georges Mikautadze, een naam die voor het EK niemand zal hebben opgeschreven. Na een desastreuze tijd in Amsterdam verliet hij Ajax via de zijuitgang, om vervolgens in Duitsland een sprookje te schrijven. Met drie goals kroonde de Georgische aanvaller zich tot gedeeld topscorer van het EK.

Bondscoach: De la Fuente (Spanje)

Met het winnen van het EK liet Luis de la Fuente ziet dat uitgaan van eigen kracht nog altijd het beste recept voor succes is. De 63-jarige bondscoach, die nooit trainer was bij een club van naam, liet Spanje swingen en winnen. "Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest", stamelde hij zondagavond in Berlijn. "Met de beste spelers is het makkelijk werken."

Wisselspelers: De volgende vijftien spelers maakten eveneens indruk, maar kwamen net tekort voor een plek bij de eerste elf. Ze maken de 26-koppige selectie compleet.

Bart Verbruggen (Nederland), Mike Maignan (Frankrijk), Marc Guehi (Engeland), Stefan de Vrij (Nederland), Riccardo Calafiori (Italië), Dani Carvajal (Spanje), Ferdi Kadioglu (Turkije), Jerdy Schouten (Nederland), Stanislav Lobotka (Slowakije), Dani Olmo (Spanje), Jamal Musiala (Duitsland), Ivan Schranz (Slowakije), Cody Gakpo (Nederland), Arda Güler (Turkije) en Dan Ndoye (Zwitserland).