Alleen Spanje, Italië en Frankrijk wonnen als gastheer het EK

Deze drie landen wonnen als gastheer het EK voetbal

4 juni 2024 om 17:00

Duitsland zal vanaf 14 juni alles op alles zetten om het EK in eigen land te winnen. Een blik in de geschiedenisboeken laat echter zien dat het vrij lastig is om als gastheer het Europees kampioenschap in de wacht te slepen. In de ruim zestigjarige geschiedenis van het landentoernooi is het slechts drie landen gelukt. 

EK 1964 in Spanje

De tweede editie van het Europees kampioenschap werd gehouden in Spanje, waar werd gespeeld in het Camp Nou en het Santiago Bernabeu. In het stadion van Real Madrid kroonde Spanje zich voor het eerst in de geschiedenis tot Europees kampioen door in de finale af te rekenen met de Sovjet-Unie: 2-1. 

Grappig feitje: Hoewel Nederland de EK-finale van 1964 niet haalde, was 'Holland' toch aanwezig bij de eindstrijd. De wedstrijd stond namelijk onder leiding van de Engelse scheidsrechter Arthur, die luisterde naar de achternaam Holland. 

EK 1968 in Italië

Naar Spaans voorbeeld lukte het vier jaar later ook Italië om als gastland het Europees kampioenschap te winnen. Dat ging op bijzondere wijze, want in het Stadio Olimpico in Rome werden niet één, maar twee finales gespeeld. 

Omdat de eerste finale tussen Italië en Joegoslavië na honderdtwintig minuten in 1-1 eindigde, werd namelijk een tweede finalewedstrijd georganiseerd. In de tweede ontmoeting kroonde Italië zich tot winnaar van het EK door met 2-0 te winnen. De editie van 1968 is de enige met een finale over twee wedstrijden. 

EK 1984 in Frankrijk

De laatste keer dat een gastland het Europees kampioenschap won, is precies veertig jaar geleden. In 1984 lukte het de Franse nationale ploeg voor het laatst om als organisator de beker in eigen land te houden. In de finale in Parijs werd Spanje met 2-0 verslagen, mede dankzij een doelpunt van aanvoerder Michel Platini