'Ajax moffelt KPMG-rapport weg, Mislintat negeerde scouting'

'Geen 'A’tjes' voor Ajax-viertal, maar Mislintat negeerde scouting'

14 april 2024 om 11:35
Laatste update: 14 april 2024 om 14:56

Bij Ajax gaat logischerwijs veel aandacht uit naar de situatie rond algemeen directeur Alex Kroes, maar Het Parool ziet dat het KPMG-rapport onterecht onder het tapijt wordt geschoven. Sven Mislintat negeerde de scouting volledig en spendeerde ruim 110 miljoen euro aan teleurstellende aankopen.

'Borna Sosa kreeg van de scoutingafdeling van Ajax geen enkele positieve beoordeling (een A’tje), wel een paar B’tjes en C’tjes. Toch kwam de linksback voor 8 miljoen euro naar Amsterdam', zo begint Het Parool zijn analyse. 'Ook Gastón Ávila kreeg geen A’tjes in het beoordelingssysteem dat gaat tot D, maar werd voor ruim 14 miljoen euro binnengehaald.' Volgens de krant geldt onder meer voor Jakov Medic en Benjamin Tahirovic hetzelfde.

Mislintat negeerde naast de scouting ook de trainer en de voetbalcommissaris, weet de krant. Toch is de conclusie in het KPMG-onderzoek summier en mild. 'De rvc constateert dat in meerdere gevallen de afstemming met de scouting, de hoofdtrainer en de voetbalcommissaris slechts beperkt heeft plaatsgevonden', viel te lezen in het rapport.

Het is niet de enige bevinding die verbazing wekt. 'Soms accepteerde Mislintat gewoon de vraagprijs, zonder namens Ajax in onderhandeling te treden.' Zo ging Mislintat meteen akkoord met de prijs die Royal Antwerp-directeur Marc Overmars doorgaf over Ávila. Overmars noemde de onderhandelingen met de Duitser al 'bizar' in gesprek met de NOS

Het Parool herhaalt dat belangrijke bronnen, zoals voormalig RvC-voorzitter Pier Eringa, niet gehoord zijn. 'Maar ook de scoutingafdeling ging niet op de koffie bij KPMG', weet Het Parool. Een betrokkene vindt dat haast logisch. "Mislintat raadpleegde ons niet, waarom zou KPMG dan wel met ons moeten praten?"

Het is de vraag of er meer verwacht mocht worden van het onderzoek. 'De RvC gaf de opdracht, maar was zelf onderwerp van onderzoek. Bovendien heeft KPMG niet de opsporingsbevoegdheid om de vraagstelling – was er sprake van belangenverstrengeling bij Mislintat? – afdoende te beantwoorden. 

Het Parool vindt het wel opvallend dat Michael van Praag overal verschijnt om de schorsing van Kroes toe te lichten, maar de KPMG-bevinden worden 'weggemoffeld'. 'Kroes stelde Mislintats solitaire handelwijze al vast terwijl die plaatsvond; veel sneller dan de bestuurders die door het KPMG-rapport worden ontzien.'