'Autoriteit' kraakt Ajax-rvc: 'Géén voorwetenschap Kroes'

'Autoriteit' kraakt Ajax-rvc: 'Geen sprake van voorwetenschap Kroes'

6 april 2024 om 07:20

De keiharde maatregel van de raad van commissarissen van Ajax om algemeen directeur Alex Kroes de wacht aan te zeggen, is 'paniekvoetbal'. Dat stelt Daan Doorenbos, partner bij Stibbe en hoogleraar in Nijmegen. Hij meent zelfs dat er helemaal geen sprake is van voorwetenschap en koersgevoelige informatie.

RVC-voorzitter Michael van Praag besloot Kroes te schorsen vanwege handel met voorkennis in het aandeel Ajax. Het ging daarbij om de 17.500 stukken die de vijftigjarige directeur kocht op 26 juli 2023, een week voor zijn officiële benoeming in Amsterdam. 

Kroes plaatste zelf al vraagtekens bij de kwalificatie voorwetenschap en Het Financieele Dagblad duikt dieper in het begrip. Volgens de wet betreft dit concrete, niet-openbare informatie over een uitgevende instelling ‘waarvan openbaarmaking significante invloed zou kunnen hebben op de koers van […] financiële instrumenten', klinkt het.

De krant noemt Doorenbos een autoriteit op dit gebied en zijn mening is helder. "Gezien het bijzondere karakter van deze beursvennootschap, de relatief beperkte invloed van een CEO van een voetbalclub op de resultaten, het nogal beperkte trackrecord van de nieuwe kandidaat en het gegeven dat de beurskoers feitelijk ook niet noemenswaardig is beïnvloed door het nieuws van zijn aanstelling, lijkt mij in dit geval geen sprake te zijn geweest van koersgevoelige informatie."

Volgens Doorenbos is de hele zaak zelfs geen aangifte waard. "Niet alleen omdat hier naar mijn oordeel geen sprake is van voorwetenschap, maar ook omdat vrij evident is dat Kroes zijn aankoop niet met kwade intenties heeft verricht", zegt de hoogleraar, die - zo benadrukt FD - geen belang in de zaak heeft. "Door de rvc is hij onterecht weggezet als dader van een strafbaar feit. Dat is buitengewoon kwalijk en onzorgvuldig. Iedereen is onschuldig totdat een rechter anders heeft geoordeeld. Het is niet aan een rvc om een bestuurder publiekelijk te betichten van strafbaar handelen."

Doorenbos meent dat de rvc van Ajax er goed aan had gedaan om zelf eerst contact op te nemen met de Autoriteit Financiële Markten (AFM). "Grote kans dat de AFM er genuanceerder tegenaan zou hebben gekeken. Dat heeft de rvc kennelijk niet gedaan: men is direct naar buiten gegaan met premature meningen over strafbaar handelen en laat het verder aan Kroes over om het oordeel van de AFM in te winnen. De handelwijze en de media-uitingen van de rvc zijn naar mijn mening onzorgvuldig en zeer schadelijk. Paniekvoetbal."

Doorenbos pakt de rvc van Ajax nog verder aan. Hij trekt in twijfel of Ajax aan de zorgplicht heeft voldaan door bij Kroes aan te geven dat de gesprekken als koersgevoelig werden beschouwd. "Indien zij dat niet hebben gezegd, hoefde Kroes daar ook niet op bedacht te zijn."