Europese returns van Feyenoord en Ajax op lange termijn belangrijk voor Nederland

Coëfficiënten: niemandsland dreigt voor Nederland, dat wonder nodig heeft

16 februari 2024 om 06:00
Laatste update: 16 februari 2024 om 09:10

Door de remises van Feyenoord en Ajax in Europa heeft Nederland minder gescoord dan de concurrentie op de UEFA-coëfficiëntenlijst. De stand van dit seizoen zal niet veranderen door het resultaat in de returns, maar kijkend naar de langere termijn is Rotterdams en Amsterdams succes van groot belang.

Na de eerste seizoenshelft was al duidelijk geworden dat Nederland een pas op de plaats moet maken in de strijd om plek vijf, die recht geeft op vier Champions League-tickets. Aan de andere kant is 'onze' voorsprong op nummer zeven Portugal nog altijd groot, waardoor alles erop wijst dat Nederland dit seizoen zesde blijft op de coëfficiëntenlijst.

Toch is er nog genoeg om voor te spelen in deze voetbaljaargang: Nederland kan zichzelf alvast een goede uitgangspositie verschaffen in de strijd met Frankrijk en Portugal van volgend seizoen, door nu goed te presteren. Dat kan wel eens nodig zijn, want tegen die tijd is er een zesde Eredivisie-team Europees actief. Op voorhand zijn er genoeg scenario's denkbaar waarin dit ongunstig kan uitpakken voor Nederland. Daardoor is elk punt dat nu al binnengehaald wordt meer dan welkom.

Donderdag vormde de afsluiting van de eerste Europese week sinds de winterstop. Feyenoord speelde gelijk tegen AS Roma in de tussenronde van de Europa League (1-1). Ajax remiseerde in de Conference League ook, na een late comeback tegen FK Bodø/Glimt (2-2). Daardoor mag Nederland 0.400 punt bijschrijven op de coëfficiëntenlijst. Makkelijk zal het bereiken van de volgende ronde niet worden voor Feyenoord en Ajax, ook gezien het feit dat beide teams in de return uit spelen.

Frankrijk loopt nipt uit, maar heeft wel kopzorgen
Frankrijk en Portugal presteerden deze week beter in Europa: onze twee concurrenten pakten allebei 0.667 punt. Toch moet Frankrijk, dat nu met nog zes teams actief is, vrezen voor een forse vermindering van haar aantal vertegenwoordigers in Europa. Stade Rennais en Toulouse koersen af op uitschakeling, terwijl RC Lens en Olympique Marseille niet verder kwamen dan een gelijkspel tegen respectievelijk SC Freiburg en Shakhtar Donetsk.

Als het merendeel van deze Franse teams volgende week wordt uitgeschakeld, zorgt dat er zeker niet direct voor dat Nederland dit seizoen weer mag hopen op plek vijf. Daar is het gat nu nog te groot voor. Maar zoals gezegd is het wel gunstig met het oog op volgend seizoen. Dan slinkt de Franse voorsprong namelijk automatisch, door het wegvallen van het seizoen 2019/20.

Nederland moet Portugal niet vergeten
Bij Portugal staat alleen SC Braga virtueel op uitschakeling, na een 2-4 nederlaag tegen Qarabag in de Europa League. Sporting boekte een ruime zege op Young Boys (1-3), terwijl Benfica nipt won van Toulouse (2-1). FC Porto komt volgende week voor het eerst in actie in de knock-outfase van de Champions League, tegen Arsenal.


Benfica juicht tegen Toulouse, een duel tussen twee Nederlandse coëfficiëntenconcurrenten

Zoals het er nu naar uitziet, zullen de Portugezen in de komende weken nog met genoeg teams actief blijven in Europa. Zoals gezegd blijft het gat met Nederland voorlopig groot. Dat is volgend seizoen niet anders, maar er is wel sprake van een situatie om in de gaten te houden. Portugal loopt namelijk steeds een beetje op ons in, terwijl Nederland volgend seizoen dus harder zal moeten werken voor zijn coëfficiëntpunten.

Al met al is het voor het Nederlandse voetbal belangrijk dat Feyenoord en Ajax in de return afrekenen met Roma en Bodø. De zesde plek wordt dit seizoen dus zo goed als zeker ons eindstation. Op de lange termijn kunnen de duels in Italië en Noorwegen bij goede resultaten het begin vormen een nieuwe aanval op plek vijf, maar bij tegenvallers juist het begin van een nieuwe strijd om plek zes.

De huidige stand van zaken op de UEFA-coëfficiëntenlijst
5. Frankrijk 62.831 (12.250) (6/6)
6. NEDERLAND 60.300 (9.000) (3/5)
7. Portugal 53.816 (8.500) (4/6)