Een update over de dertien huurlingen van Feyenoord bij hun nieuwe club

Team aan huurlingen: zo doen de spelers het die Feyenoord tijdelijk uitzwaaide

8 februari 2024 om 12:00

PSV, Feyenoord en Ajax hebben dit seizoen verschillende spelers op huurbasis elders gestald. De meerderheid van het Nederlandse voetbalpubliek ziet spelers als Fodé Fofana, Marcus Pedersen en Owen Wijndal daardoor niet wekelijks meer aan het werk. VoetbalPrimeur zoekt uit hoe het de huurlingen van de traditionele top-drie vergaat bij hun nieuwe clubs. Deze keer is het de beurt aan Feyenoord.

Afgelopen zomer heeft Feyenoord maar liefst dertien spelers verhuurd. Niet voor niets zijn de Rotterdammers begonnen met ‘loan management’, om zo in contact te blijven met alle huurlingen. In de winter zag Feyenoord niet nog meer spelers op huurbasis vertrekken, waardoor alle huurlingen inmiddels al ruim een half jaar achter de rug hebben bij hun nieuwe club.

Marcus Pedersen (Sassuolo)
Volgens de officiële lezing huurt Sassuolo Pedersen dit seizoen en heeft het vervolgens de optie om hem definitief over te nemen. Normaal gesproken wordt Noorse verdediger komende zomer definitief speler van Sassuolo, al lijkt handhaving daar een belangrijke voorwaarde voor. Als dat gebeurt, dan ontvangt Feyenoord naar verluidt zeven miljoen euro.

In zijn eerste weken in Italië, schipperde Pedersen regelmatig tussen bank en basis. In de afgelopen periode lijkt de back het vertrouwen van trainer Alessio Dionisi te hebben gewonnen: Pedersen is nu een vaste waarde en staat steevast negentig minuten op het veld. Toch had de international het de afgelopen drie wedstrijden lastig: verdedigend oogt Pedersen bij vlagen kwetsbaar in de Serie A, terwijl hij ook relatief veel ballen inlevert. Wat daarnaast opvalt, is dat hij ook regelmatig als linksback speelt.

Als Feyenoord Pedersen definitief wil slijten, moet het hopen dat Sassuolo de weg omhoog weer weet te vinden. De club is bezig aan een matige serie en ziet de gevarenzone steeds dichter bij komen: Sassuolo staat nu vijftiende, met maar één punt meer dan nummer achttien Cagliari, dat nu virtueel gezien zou degraderen.

Neraysho Kasanwirjo (Rapid Wien)
Een half jaar na zijn komst, koos Feyenoord ervoor om Kasanwirjo ervaring op te laten doen bij Rapid Wien. De Rotterdammers haalden Bart Nieuwkoop namelijk terug naar De Kuip, waardoor het uitzicht op speelminuten niet groter werd voor Kasanwirjo. In Oostenrijk is de jeugdinternational echter wél een vaste waarde.

Kasanwirjo heeft zich als rechtsback in het elftal gespeeld bij Rapid Wien. Recent vertelde de verdediger in gesprek met VoetbalPrimeur meer over zijn situatie in Wenen. Zo is Kasanwirjo strijdlustig en wil hij volgend seizoen weer voor zijn kans gaan bij Feyenoord. Een langer verblijf bij Rapid ligt op dit moment ook niet voor de hand, aangezien de Oostenrijkse volksclub geen optie tot koop heeft bedongen.

Patrik Walemark (sc Heerenveen)
Feyenoord pikte de aanvaller ruim twee jaar geleden op aan Zweden, maar de Rotterdamse fans hebben tot dusver slechts enkele opvliegingen van Walemark gezien. Datzelfde geldt voor de supporters van Heerenveen. In Friesland was hij tot dusver goed voor één goal en drie assists, terwijl hij nog geen enkele keer negentig minuten speelde. Toch heeft de rechtsbuiten de stijgende lijn te pakken.

Toen Walemark binnenkwam bij Heerenveen, was hij nog herstellende van een blessure. Vlak nadat de Zweed een basisplek veroverde, moest hij opnieuw enkele duels missen. Inmiddels lijkt Walemark zich weer in het elftal van Kees van Wonderen te hebben gespeeld. In de laatste twee wedstrijden liet de linkspoot een goede indruk achter, terwijl hij ook één assist kon bijschrijven. Het is voor Feyenoord en Heerenveen te hopen dat de 22-jarige jeugdinternational dit vast kan houden. Laatstgenoemde club lijkt overigens niet over een koopoptie te beschikken.

Ezequiel Bullaude (Boca Juniors)
Bij Feyenoord wist Bullaude nooit helemaal te aarden. Daardoor liet de landskampioen hem afgelopen zomer voor een jaar teruggaan naar zijn thuisland. Boca Juniors is tijdelijk de nieuwe werkgever van de middenvelder. Van een optie tot koop maakten de clubs geen melding. In Argentinië is Bullaude met Boca recent begonnen aan het nieuwe seizoen, aangezien de voetbaljaargang per kalenderjaar loopt in het Zuid-Amerikaanse land.

Vorig seizoen was de 23-jarige Argentijn geen vaste waarde bij Boca, maar in het eerste competitieduel van 2024 mocht hij in de basis beginnen. Los Xeneizes lieten echter punten liggen in die wedstrijd, tegen Platense. Daarna verdween Bullaude weer uit het elftal. In het meest recente duel van Boca Juniors, tegen streekgenoot Tigre, mocht hij wel nog invallen.

Ramon Hendriks (Vitesse)
Na een jaar vol blessureleed ging Vitesse afgelopen zomer aan de haal met Hendriks, die het jaar ervoor nog verhuurd werd aan FC Utrecht. In Arnhem staat het opleidingsproduct steevast negentig minuten op het veld. Hendriks heeft echter niet kunnen voorkomen dat Vitesse serieus moet vrezen voor degradatie. Recent kreeg Feyenoord overigens nog een handje hulp van Hendriks: de verdediger zag er slecht uit bij de late winnende treffer die de Rotterdammers maakten in het Gelredome.

Waar de toekomst van de 22-jarige stopper ligt, zal nog moeten blijken. Vitesse heeft een optie tot koop, maar als de club degradeert lijkt het vanaf de buitenkant onwaarschijnlijk dat Hendriks definitief de overstap maakt. Zelf hoopt de jeugdinternational nog altijd te slagen bij Feyenoord.

Mimeirhel Benita (Excelsior)
Meerdere clubs uit de Keuken Kampioen Divisie hengelden afgelopen zomer naar de jonge verdediger van Feyenoord, maar Benita koos voor een huurtransfer naar stadsgenoot Excelsior. De back begon het seizoen met een sterke invalbeurt tegen Ajax, maar wacht inmiddels nog steeds op zijn eerste basisplek in de Eredivisie. Trainer Marinus Dijkhuizen deed tot dusver nog niet vaak een beroep op Benita.

In het bekertoernooi mocht Benita wél steevast aan de aftrap verschijnen. Des te zuurder is het voor de jeugdinternational uit Spijkenisse dat Excelsior niet meer in de race is voor de dennenappel. In de achtste finale gingen de Kralingers namelijk ten onder tegen FC Groningen. Op dit moment lijkt de kans niet groot dat Benita dit seizoen nog veel speelminuten gaat maken. Komende zomer keert hij normaliter terug bij Feyenoord, al is een nieuwe verhuurperiode zeker niet ondenkbaar.

Lennard Hartjes (Excelsior)
We blijven nog even op Woudestein, want Feyenoord verhuurt Lennard Hartjes ook aan Excelsior. De middenvelder kwam tot dusver echter niet verder dan zijn debuut voor de nummer veertien van de Eredivisie: Hartjes liep na zijn eerste wedstrijd een zware knieblessure op, waardoor hij nog altijd uit de roulatie is. Het is niet duidelijk wanneer de twintigjarige rechtspoot weer terugkeert. Bij Feyenoord heeft Hartjes nog anderhalf jaar contract.

Ilias Sebaoui (FC Dordrecht)
Feyenoord pikte de Marokkaanse buitenspeler deze zomer op bij Beerschot, waar Dirk Kuyt nu voor de groep staat. Vervolgens werd Sebaoui direct gestald bij FC Dordrecht, waarmee Feyenoord een samenwerkingsverband heeft. Aan De Krommedijk is Sebaoui al snel uitgegroeid tot één van de smaakmakers van de Keuken Kampioen Divisie. Hij was goed voor zes goals en vier assists – waar een aantal hele fraaie tussenzaten – en heeft daarmee een belangrijk aandeel gehad in het bereiken van de vijfde plek op de ranglijst.

Thijs Jansen (De Graafschap)
Nadat hij vorig seizoen verhuurd werd aan TOP Oss, wilde Jansen dit seizoen strijden om promotie met De Graafschap. De bij Feyenoord opgeleide doelman leek de eerste keus te worden onder de lat, maar Jansen kwam bedrogen uit: trainer Jan Vreman koos eerst voor Mees Bakker. Even leek het zelfs mogelijk dat Feyenoord Jansen vervroegd terug zou halen, maar het geduld van de geboren Rotterdammer werd beloond: hij is nu alsnog verkozen tot eerste keeper. Sinds hij onder de lat terechtkwam, hield de 22-jarige keeper al in vier van zijn zes duels de nul.

Antef Tsoungui (FC Dordrecht)
Tsoungui bewandelde in juli een soortgelijk pad als Sebaoui: Feyenoord nam de verdediger transfervrij over van Brighton & Hove Albion en stalde hem daarna direct bij Dordrecht. De Belg laat zich ook zien bij De Schapenkoppen, al presteert hij de laatste weken wel wat wisselvallig. Tsoungui pakte dit seizoen ook opvallend veel kaarten: hij kreeg al twee keer rood en werd daarnaast nog eens geschorst de vele gele kaarten die hij incasseerde.

Korede Osundina (FC Dordrecht)
Feyenoord nam de Amerikaanse spits over uit zijn thuisland en stalde ook hem bij Dordt. In de Keuken Kampioen Divisie mag Osundina soms starten, terwijl hij in andere duels invalt. Tot dusver was de aanvaller goed voor twee goals en twee assists, terwijl hij regelmatig als buitenspeler wordt gebruikt.

Shiloh 't Zand (FC Dordrecht)
Naast de drie eerder genoemde aankopen heeft Feyenoord ook nog een speler uit eigen opleiding naar Dordrecht gestuurd. De twintigjarige Rotterdammer was in de afgelopen weken zeker van zijn plek op het middenveld en maakte daar indruk, terwijl trainer Michele Santoni ’t Zand ook al gebruikte in een meer aanvallende rol.

Tidjany Touré (Gil Vicente)
De van Paris Saint-Germain afkomstige Touré doet dit seizoen ervaring op in Portugal, nadat óók hij eerst gestald werd bij Dordrecht. De talentvolle aanvaller heeft echter nog geen basisplek kunnen veroveren bij Gil Vicente, de nummer tien van de Portugese competitie. In competitieverband was hij tot dusver goed voor twee treffers, terwijl hij één keer de aangever was.