Ibrahim Afellay begrijpt niks van ophef over transfer Manfred Ugalde naar Spartak

Afellay fel: 'NEC haalt ook een speler uit Israël, die zijn ook in oorlog, toch?'

29 januari 2024 om 10:33
Laatste update: 29 januari 2024 om 12:52

Ibrahim Afellay begrijpt niets van de ophef over de transfer van Manfred Ugalde naar Spartak Moskou. Het zou, gezien de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, voor morele bezwaren kunnen zorgen. Aan tafel bij NOS Studio Voetbal deelt de oud-international zijn gedachtes over de kwestie.

Tafelgast Arno Vermeulen opent het gesprek en heeft begrip voor de recordtransfer van FC Twente. "Ik snap dat ze zeggen: dat is zoveel geld, dat willen we gewoon binnenhalen. En wat gebeurt er met zo'n gozer als het niet doorgaat?", vraagt Vermeulen zich af gezien de vertrekwens van Ugalde. "Misschien speelt hij de tweede seizoenshelft wel slechter." Pierre van Hooijdonck kan zich daar niet in vinden. "Ze worden er niet beter op. Waarom moet Twente dan meegaan in de wensen van de speler?" Het argument dat de speler dan geen zin meer zou hebben, vindt Van Hooijdonck maar onzin. 

"Ze bieden dertien tot veertien miljoen euro, dat is een recordtransfer voor de club! Daar wordt de club toch ook beter van?", haakt Afellay, die de ophef om de transfer van Ugalde niet begrijpt, in. Presentator Sjoerd van Ramshorst wijst Afellay op de eventuele morele bezwaren van zakendoen met een Russische club vanwege de oorlog in Oekraïne. "Moeten spelers nou de politieke problemen op gaan lossen? Als jij zes, zeven keer meer kan verdienen dan kunnen we wel allemaal de moraalridder uit gaan hangen, maar dat is gewoon niet zo", countert Afellay. 

"Twente was een paar jaar geleden bijna dood", vervolgt de oud-speler van onder meer PSV en Barcelona. "Als zij dit bedrag kunnen krijgen, dan begrijp ik dat ze daar voor kiezen. De speler wil dat ook. Én het is gewoon een legale constructie, toch? En morele discussie? NEC haalt ook een speler uit Israël, die zijn ook in oorlog, toch? Het is meten met twee maten. Spelers moeten niet geassocieerd worden met politieke problematiek. En clubs hebben gewoon de vrijheid om te onderhandelen als de regels daar naar zijn", besluit Afellay.